Två informationsmöten har hållits, den 14:e och 27:e maj

FINET bygger bredband med fiber i Rejmyre om det finns tillräckligt stort intresse.
Representanter från FINET har vid två tillfällen hållit informationsmöten i Folkets hus.

Hade du inte möjlighet att närvara då hittar du en del av informationen här nedan.

PowerPoint-presentationen som Finet visade vid informationsmöten i Folkets hus
Har du inte Powerpoint i din dator kan du ladda ner PowerPoint Viewer gratis från http://www.microsoft.com

Ett alternativ är att se presentationen som PDF här
  Finets erbjudande

Intresset för fiber i Rejmyre är stort och nu har du chansen som fastighetsägare att få fiberanslutning.

Erbjudande Rejmyre 2014-05-05

100 anslutningar 14.900 kr (Ladda ner avtal här)
Allmänna villkor
Markanvisning
Håltagning

Andra projekt som redan är igång >> Grytgöl Torstorp Lotorp Kraftkärret Bävervägen

  Frågor och svar


För ca hundra år sedan när elektriciteten började byggas ut på landsbygden tyckte nog många att elektricitet var både dyrt och onödigt, det gick ju så bra med fotogen och stearinljus vad skulle man ha el för.
El var då enbart detsamma som belysning och att det med tiden skulle komma elspis, tvättmaskin, kylskåp, dammsugare, diskmaskin, frys, TV, radio och microvågsugn m. m. kunde naturligtvis ingen föreställa sig för hundra år sedan.
Det dröjde omkring 50 år från att våra förfäder tände den första lampan till att alla dessa "apparater" som underlättar vår vardag blev verklighet.

Vi är ungefär i samma situation nu men den här gången gäller det bredband via fiber, några ställer samma fråga nu som då. Vad ska jag ha bredband för?

Vad som kommer i framtiden vet ingen säkert, vi är bara i början på IT-utvecklingen, men att den kommer fortsätta i en allt snabbare takt är nog ingen som ifrågasätter. Det skapas nästan dagligen nya funktioner som går att utföra via "nätet" och som innebär att vi på sikt kommer bli beroende av en snabb, stabil och säker uppkoppling.


Det finns förmodligen en hel del frågor kring bredband och några av dom frågorna försöker vi ge svar på här.
Har du en fråga som det inte finns svar på nedan så maila den gärna till info@rejmyrebyarad.se

Varför behövs ett fibernät?
Ett fibernät som når ut till alla är en förutsättning för att orter på landsbygden ska kunna överleva på sikt. Fibernätet ger företag möjlighet att konkurrera på lika villkor och ger alla andra, inklusive ungdomarna, en chans att vara med i samhällsutvecklingen. Fibernätet är nödvändigt för en levande landsbygd eftersom det ger oss som lever "mitt i skogen" en chans att ändå vara "mitt i världen".

Varför behövs så hög kapacitet?
Kraven på kapacitet har utvecklats mycket snabbt. Tjänsterna har blivit fler och mer krävande och antalet användare har växt kraftigt. Sedan Internets barndom så har kravet på kapacitet fördubblats var 18:de månad och man bedömer att 2025 behöver vi 1 Gbit/s för att klara behoven!
Man vet att fiberoptiken klarar denna successiva ökning, fiberkabeln har långt mycket större kapacitet än vad vi behöver idag – det är därför den kallas för den mest framtidssäkra tekniken.
I städerna byggs den här tekniken ut för fullt, men landsbygden har halkat efter på grund av att det är stora avstånd och relativt få kunder som gör att det inte lönar sig för kommersiella aktörer.

Jag har ADSL i dag vad ska jag ha fiber för?

ADSL innebär att du är uppkopplad till internet via telefonledningen och visst fungerar det.....än så länge, även om hastigheten inte är så hög som med fiber.
Men på sikt kommer det så kallade kopparnätet att tas bort. Ericsson har slutat tillverka AXE-växlar och Telia kan inte få tag i reservdelar och har därför börjat monterat ner telestationer, framförallt i Norrland men även mindre stationer i Finspångs kommun.
På Gotland planerar Telia (Skanova) för att dagens telefonnät (kopparnätet) ska tas bort helt. En plan finns för när vissa socknar kommer att tas ur drift.


Jag som har mobilt bredband nu bör jag byta till fiber?

Mobilt bredband är nog bra men ju fler som skaffar s.k. smartphones desto trängre blir det på nätet för i det mobila nätet delar alla på samma utrymme. Kostnaden för att surfa mobilt har dessutom rusat i höjden och numera finns det inga abonnemang som tillåter ett obegränsat surfande.

Läs här vad tidningen PC-för Alla skrev om mobilt bredband 2014-05-20
Med fiber bestämmer du själv vilken hastighet du vill ha och den blir du ensam om.
Mobilt bredband är säkert bra i vissa situationer men inte lika kostnadseffektivt, stabilt och pålitligt som fiber.

Finns det fler fördelar med fiber?

Den sammanlagda kostnaden för TV, telefon och internet blir betydligt lägre. I presentationen ovan finns på sidan 12 ett exempel som visar att man i dag kan spara 2.088 kr/år.
Med fiber kan man ta emot TV, telefon och internet i en och samma ledning och använda alla tre tjänsterna samtidigt utan att de stör varandra. Med fiberanslutning kan man se HD-TV med hög kvalité och ringa med IP-telefoni.


Vad kommer det att kosta att installerar fiber?

Vid den enkät som gjordes hösten 2012 anmälde 77 fastighetsägare intresse för att ansluta sig och med det underlaget som grund beräknades kostnaden bli 17.510 kr per fastighet.
Finets erbjudande nu är att om minst 100 fastigheter ansluter sig är kostnaden 14.900 kr. Det är alltså viktigt att så många som möjligt ansluter sig nu då blir kostnaden lägre för alla.


Jag har nyligen tecknat avtal med en löptid på 24 månader, hur gör jag?

Det är säkert fler som är i en liknande situation.
Anslut dig nu och betala anslutningskostnaden 14.900 kr. När avtalet med din nuvarande leverantör upphör kan du välja bland de leverantörer Finet erbjuder.


Går det att ansluta sig nu men inte beställa några tjänster?

Visst kan du göra det. Du kanske inte vill ha internet och tänker fortsätta se på TV som du gör nu och även ha telefonen på samma sätt. Men det kan vara klokt att ansluta sig nu med tanke på framtiden.


Jag som inte själv äger min bostad hur gör jag?

Hyr du ditt boende är det fastighetsägaren som du ska påverka för att få fiber och har du en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som beslutar om hur ni gemensamt ska göra.


Går det att vänta och ansluta sig senare?

Finet projekterar (gräver ner fiberkabel) till de fastigheter som vill ansluta sig nu. Det innebär att om du vill ansluta dig i framtiden så kommer den anslutningen till din fastighet då att kosta betydligt mer.
För närvarande är kostnaden 19.900 kr för den som vill ansluta sig efter att det här projektet är avslutat.
Och en förutsättning är också att det då finns fiber draget vid din tomtgräns.


Stiger min fastighet i värde om jag installerar fiber?

Det vet ingen med säkerhet men det är mycket troligt. Fastigheten kommer i varje fall att vara mer attraktiv vid en försäljning och om några år kommer det anses som självklart att det finns fiberanslutning, på samma sätt som att det finns anslutning till telefon, el, vatten och avlopp.


Hur blir det om jag säljer min fastighet?

Fastighetens nya ägare tar över anslutningen till fiber på samma sätt som med anslutningen till el, vatten och avlopp.


Går det att dela upp betalningen för en fiberanslutning?

Finet kan erbjuda en avbetalningsplan under ett år om man kryssar i en ruta i ansökan.


  Mer informaton hittar du här (öppnas i ny flik)
   
  Post- och telestyrelsen (PTS) arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till   effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster.
  Bredbandsforum är ett forum för samverkan kring bredbandsutbyggnad.
Opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter om abonnemang för TV, telefoni och bredband.
  Finspångs kommun informerar om bredband.
 
© Rejmyre Byaråd